Malzemeler
1 kg. süt
1 çay bardağı Tosya pirinci
1/2 – 1 su bardağı toz şeker

Türk mutfağında sevilerek tüketilen sütlü tatlılardan biridir sütlaç. İçindeki pirinç taneleri yapısındaki nişasta sayesinde bağlayıcı görevi de görür. Pirinçlerin iyi haşlanmış olması ve çiğnenmesi de tercih edilir. Sütlac ocakta veya güveç kabın içine konarak fırında pişirilebilir. Sütlacın üzerine tarçın ve yenibahar serpilerek servis edilir. Yaz aylarında istenirse üzerine dondurma da konabilir. Özellikle çocukların severek yediği bir tatlıdır sütlaç.
Büyük kızım Işıl bebekliğinde her gün birkaç tabak sütlaç yemeden günü bitirmezdi. İstediği sütlacı vermediğimizde ağlardı. O günlerde o kadar çok yemiş olmalı ki büyüdüğü zaman hiç sütlaç yemiyor. Sütlacı da yoğurt kaymağını yiyemediği gibi yemiyor olduğunu söylese de ben bebekliğindeki aşırı sütlaç yemesine bağlıyorum bu durumu:)
Sütlaç adında bir köy,
Evet, Sütlaç Köyü Afyon’un Dinar ilçesine bağlı bir köy. Köyün adının nereden geldiği kesin olarak bilinmese de bazı söylentiler varmış. Isparta-Burdur-Antalya bölgesinden kış mevsimini geçirmek için Muğla, Aydın yöresine göçen Teke Yörükleri Menderes civarına yerleşmişler. Yörede o dönem yetişen pirinç ve beraberlerindeki hayvanların sütü ile sütlü aş yapıp yerlermiş. Sonraki yıllarda şimdi bulundukları yöreye göçene kadar da bol bol sütlü aş yapıp yemeye devam etmişler. Söylentiye göre köye yolu düşen askerler köyde konaklayıp sütlü aş yemişler. Daha sonra da köyün adını bilmedikleri için adını sütlaç köyü olarak söyledikleri için adı Sütlaç Köyü olarak kalmış.