Taptaze
Anasayfa » OKUYUN » Makaleler » Nevruzla Türk Dünyası’na bahar gelir!
Nevruz Türklerin bahar bayramı
Nevruz Türklerin bahar bayramı

Nevruzla Türk Dünyası’na bahar gelir!

Baharın habercisi olan Nevruz çok eskilerden bu yana  Türk toplumlarında kutlanmaktadır. Binlerce yıllık geçmişi olan Türk milleti zengin bir kültür birikimine, örf ve adetlerine sahiptir. Bir millet için kültür, sahip olduğu tüm maddi ve manevi değerlerin bütünüdür. Bundan dolayı da kültürümüze sahip çıkmak, geleceği taşımak zorundayızdır. Çevresel dış faktörler veya medya yolu ile kirletilmeye çalışılan pek çok değerimiz olsa da, binlerce yıllık geçmişimiz galip çıkacak ve kültürümüz olması gereken yere yeniden gelecektir. Bunun için çalışıyoruz bunun için bildiklerimizi herkesle paylaşıyoruz.

Türklerin en önemli örflerinden biri olan Nevruz bayramı da hak ettiği şekilde kutlanmalı, bir takım etkilerle çirkinleştirilmemelidir elbette. Bu yüzden Nevruz bayramını, “nevruz” un ne olduğunu bilmeli, çocuklarımıza da öğretmeliyiz.

Eski Türklerde kullanılan 12 hayvanlı Türk takvimine göre yılbaşı, miladi takvimin 21 Mart’ ına rast gelir. Bu gün gece ve gündüz de eşitlenir. Ve tabi baharın da gelmiş olduğunu bildirir. Bir önemi daha vardır bugünün, o da Türklerin yeniden doğuşunu anlatan “Ergenekon Destanı”ndaki Ergenekon Vadisi’nden çıkış günü olduğu kabul edilir.

Nevruz kutlamaları 2.Meşrutiyetten sonra ara verilmiş, Atatürk’ ün Cumhurbaşkanlık yaptığı dönemde yeniden başlanmıştır. Ancak Atatürk’ ün ölümünün ardından Nevruz bayramının milli bayram olarak kutlanması sonlanmış olsa da, kimi yörelerde halk arasında Nevruz geleneği yaşatılmaya çalışılmıştır. Türk dünyası devletlerinin hepsinde Nevruz kutlamaları günümüzde de büyük coşkularla yapılır.

Baharın gelişini müjdeleyen binlerce yıldır kutladığımız bu güzel bayramı coşkuyla kutlamalı, yaşatmalıyız. Bu bayramı kendi kültürüymüş gibi gösterip art niyetli gösteriler yapanlara ise aldırış etmemeliyiz.

Unutmayalım, bir milletin varoluş sebeplerinin en başında , o milletin sosyal kimliğini oluşturan kültür değerleri gelir. Pek çok şey için kaynak ararken gözlerimiz dışarıda olmamalı, sahip olduğumuz değerleri üzerine toprak örtülmüş ve kaybolmuş gibi olsa da bulup çıkartmalı ve yaşatmalıyız.
Birey olarak herkes üzerine düşeni yaparsa üzerine toprak atılmış tüm hazinelerimiz yeniden pırıl pırıl olacak bizi aydınlatacaktır.

Tüm Türk Dünyasının Nevruz bayramı kutlu olsun.

Şuna da bak

Hıdırellez mayası

Hıdırellez mayası

Malzemeler Köy unu ( kepekli un) Su Hıdırellez Kutlamaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir