Taptaze
Anasayfa » OKUYUN » Faydalı Bilgiler » Hünnap hakkında…
Hünnap ağacı
Hünnap ağacı

Hünnap hakkında…

Hünnap tanen, lif, şeker, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir meyvedir. Ham iken yeşil renklidir, olgunlaştığı zaman kahverengi rengine dönüşür, kısa bir süre içinde yumuşar ve tatlanır. 100 gr hünnapda 250 mg potasyum bulunur, bunun yanı sıra çinko, magnezyum, demir, nitrat, fosfor, bakır, sodyum mineralleri ve C vitamini de ihtiva eder. İçeriğindeki besleyici maddeler sebebiyle kanı temizleme ve vücuttaki şekeri düzenleme özelliğine sahip olan hünnap özellikle son yıllarda şeker hastalarının dikkatini çekmektedir. Uzak doğu ülkelerinde uzun yıllar ilaç olarak da kullanılan hünnap yurdumuzda nihayet son yıllarda ilgi görmeye başlamıştır.

Hünnap nasıl tüketilir?

Hünnap turşusu
Hünnap turşusu video

Hünnap taze yenildiği gibi turşusu kurulur, reçeli, sirkesi yapılır veya kurutularak baharat olarak da tüketilebilir. Pazarlarda eylül ayından itibaren bulunabilir. Her türlü iklimde ağacı yetişebiliyor olsa da bol ürün verebilmesi için sıcak iklimlere ihtiyaç duyar.

Hünnabın faydaları nelerdir?

Vücuttaki şekeri düzenleme özelliğinden dolayı şeker hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.

Hünnabın, bir diğer adıyla çiğdenin astım hastalarına iyi geldiği, balgamı söktürdüğü bilinmektedir. Bu sebeple grip, nezle, bronşit gibi rahatsızlıkların etkilerinin daha hafif geçmesini sağlayabilir.

Kanı temizleme özelliğinden dolayı yorgunluğu alıcı ve stresi azaltıcı etkisinin olduğu söylenebilir. Bu sebeple spor yapanların, enerji takviyesine ihtiyaç duyanların veya stresli ortamlarda bulunanların devamlı yanında faydalı olacaktır. Uykusuzluk çekenler ve sinirli hallere de iyi geldiği düşüncesi ile hünnap özellikle uzak doğu ülkelerinde doğal ilaç olarak kullanılır.

İltihap giderici etkisi sebebiyle romatizmal hastalıklar için de şifa olabilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmesi sebebiyle kansere karşı etkileri de hala araştırma aşamasındadır.

Bağırsak temizleme özelliğinden dolayı kabızlığa birebirdir. Yaklaşık olarak 8-10 adet hünnabı yedikten sonra üzerine bir su bardağı su içilirse bağırsaklar çalışacaktır.

 

Şuna da bak

Aksaray Mutfak Kültürü ve Yöresel Yemekleri

Yayınevi : Aksaray Valiliği, 2018 Aksaray’ın mutfak kültürünü araştırmaya başladığım ilk günlerde kimle konuştuysam herkesten …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir