Taptaze
Anasayfa » OKUYUN » Faydalı Bilgiler » Gıdalardaki doğal renk maddeleri
Gıda renkleri
Gıda renkleri

Gıdalardaki doğal renk maddeleri

Toprak Ana’nın bağrından çıkan ve beslendiğimiz gıdaların farklı renklerde olmasına yol açan maddeler aynı zamanda içeriklerindeki besleyici özelliği de belirler.

1- Karotenoidler: Genellikle sarı-kırmızı renktedir. Karotenoid pigmentleri üç şekilde bulunur:

Havuç

1.1 Karotenler: Karotenoidler arasında beslenme fizyolojisi açısından en önemlisi β- karotendir. β- karoten provitamin A olarak da bilinir ve en çok havuçta bulunur. Endüstri tipi üretilen tereyağı ve peynir yapımında ise karoten renk vermesi için ilave edilir.

Karpuz

1.2 Likopenler: Karpuz, domates ve kuşburnundaki sarı-kırmızı rengi veren pigmenttir. Likopen içeren gıdalar kanseri önleyici etkiye sahiptir.

 

Mısır1.3 Ksantofiller: Sebzelere sarı, kırmızı rengi veren pigmentlerdir; sarı mısır, kırmızı biber.

 

 

2- Klorofiller: Gıdalara yeşil rengi veren pigmenttir.

Ispanak

3- FlavonoidlerBitkilere beyaz, açık sarı rengini veren maddelerdir.

Kırmızı turp

3.1 Antosiyaninler: Çilekgiller, üzüm, nar, erik, kırmızıturp, kırmızılahana, kırmızı pancar gibi meyve ve sebzelerin pembeden mora kadar uzanan renk tonlarını veren renk pigmentleridir.

 

Soğan

3.2 Antoksantin: Beyaz ve krem gibi renkleri veren pigmentlerdir. Soğan, karnabahar, şalgam, patates ve beyaz lahanada bulunur.    

 

Elma

3.3 Tanin: Tanin grubundan katekin ve lökosiyanidin; elma, şeftali, badem, üzüm, bazı armutlar gibi birçok sebze ve meyvede bulunur. Ham meyvelerde tanen daha fazladır. Çay, kahve ve kakao da fazla miktarda tanen içerir. Çayın kalitesi tanen miktarı ile ölçülür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir