
Fenolik bileşikler (polifenoller), fenolik asitler ve flavonoidler olmak üzere iki ana başlıkta incelenmektedir. Flavonoidler bir çok meyve ve sebzede bulunan, antioksidan etkili ve farklı biyokimyasal faydalar sağlayan, yaklaşık binlerce çeşit olduğu düşünülen bileşiklerdir. Gıdalarda etkili olan çeşidi en çok glikoziddir. Flavonoid, rengi sarı olduğu için Latince sarı anlamına gelen “flavus”tan ismini almıştır. Turuncu, sarı, kırmızı/mavi renkli gıdalara rengini veren de flovonoid maddesidir.
Bitkilerin tüm organlarında, en çok da yaprak tomurcuğu ve çiçeklerde bulunur. Flovonoid, 1930- 1950 arasında P vitamini olarak adlandırılmıştır.
Flovonidler antosiyanin, antoksantin ve tanen olmak üzere üç grupta incelenir:
Antosiyaninler: Çilekgiller, üzüm, nar, erik, kırmızıturp, kırmızılahana, kırmızıpancar gibi meyve ve sebzelerin pembeden mora kadar uzanan renk tonlarınıveren renk pigmentleridir.
Antoksantin: Beyaz ve krem gibi renkleri veren pigmentlerdir. Soğan, karnabahar, şalgam, patates ve beyaz lahanada bulunur.
Tanin: Tanin grubundan katekin ve lökosiyanidin; elma, şeftali, badem, üzüm, bazı armutlar gibi birçok sebze ve meyvede bulunur. Ham meyvelerde tanen daha fazladır. Çay, kahve ve kakao da fazla miktarda tanen içerir. Çayın kalitesi tanen miktarı ile ölçülür.
Flovonoidin Özellikleri
Flovonoidler serbest radikallerle tepkimeye girerek onları etkisiz hale getirdikleri, bu yüzden antioksidan özelliğe kavuştuğu düşünülüyor. Bilimsel araştırmalarda henüz kesin bir sonuca ulaşılmamış olsa da, özellikle C vitaminin çok olduğu gıdalarda ( Papaya, brokoli, maydanoz, Briksel lahanası, yaban mersini, ahududu) flovonoidlerin de çok olduğu görülüyor. C vitamininin taşınmasını sağlayan maddenin ise flavonoid olduğu düşünülüyor. Özellikle soğan, meyve kabukları, bazı sebzelerde, bira yapımında kullanılan şerbetçi otunda, yeşil çayda bulunur.
Flovonoidin sağlığa faydaları nelerdir?
Antienflamatuar (İltihap önleyici) etkisi,
Timor oluşumunu engelleyici etkisi,
Koroner kalp rahatsızlıklarında koruma etkili,
Sinir sistemini güçlendirici etkisi olduğu düşünülüyor.
Ancak henüz bilimsel çalışmalarda kesin bir sonuca ulaşılamadı. Flovonoidlerin antioksidan özelliği ve kansere karşı olduğu sonucuna ulaşan çalışmalar daha küçük ölçekli çalışmalar, etkisinin görülmediği çalışmalar ise daha büyük ölçekli yapılmış çalışmalardır.
Pişirirken
Flovonoidler suya çözüldükleri için en yüksek faydayı sağlamak için meyve ve sebzeler suda haşlanmamalıdır.
Flovonoid gıdalı tarifler
![]() |
![]() |
![]() |
|
Kaynakça:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=119
http://lpi.oregonstate.edu/f-w00/flavonoid.html
http://www.news-medical.net/health/What-are-Flavonoids.aspx
http://www.kocatepetipdergisi.aku.edu.tr/PDF/OCAK%202002/2)%20FLAVONOIDLER.pdf
5 yorumlar
Gerivuruş Karadutlu Soğuk Süt Milkshake - Annem Mutfakta - Videolu Yemek Tarifleri
Gerivuruş Karadut Soslu İrmik Tatlısı - Annem Mutfakta - Videolu Yemek Tarifleri
Gerivuruş Kereviz Salatası - Annem Mutfakta - Videolu Yemek Tarifleri
Gerivuruş Gıdalardaki doğal renk maddeleri - Annem Mutfakta
Gerivuruş Gıdalardaki fenolik madde - Annem Mutfakta