2007 yılında Journal of Experimental Psychology (Deneysel Piskoloji Yayını) ‘de çıkan bilimsel makalede fareler üzerinde yapılan deneyde farelerin % 94’ü kokain yerine tatlandırıcı şekeri seçtiği belirtiliyor.
Sigara endüstrisinde bağımlılık için nikotin neyse, gıda endüstrisi için şeker de aynı amaçla kullanılmaktadır. Yapay tatlandırıcılar neredeyse ambalajlı gıdaların tümüne girmiştir. Amerika‘da mısır üretiminin talep fazlasına çıkması ve beraberinde yapılan çalışmalar sonucunda mısırdan nişasta bazlı şekerinin üretilmesi ile yeni bir pazar kapısı da aralanmış oldu. Ancak mısırdan üretilen bu şeker doğal şekerden çok farklıdır. GDOlu yani genetiği değiştirilmiş mısırlardan üretilen nişasta şekeri çocukların tükettiği gıdalara eklenince birer silaha dönüşmektedir.
Ülkemizde bu konuda izlenen devlet politikaları ne yazık ki vatandaşların sağlığını koruyan niteliğe kavuşamıyor. Yasalara baktığınızda GDOlu ürünlerin tüketiciye satılması yasak. Ancak ithal edilmiş ürünlerde komşu üründen GDO bulaşmış ise buna izin veriliyor. Ayrıca son 10 yıldır izlenen tarım politikaları ile çiftçinin ürettiği şeker pancarına kota getirildi ve kota fazlası ürünler heba olduğu için çiftçiler zarara uğratıldı. Verimli Anadolu topraklarına ürün vermeme cezası kesilmişti adeta!
İznik Gölü kıyısına kurulmuş olan Amerikan Cargill firması da bu anlamda ithal edilen mısırları nişasta bazlı şekere çevirerek pazarın büyük oranını elinde tutarak bu konuda çetin mücadele veriyor. Çevrecilerin gölü kirlettiği gerekçesi ile bir kaç kez fabrikayı kapattırmasına karşın devletin üst düzey yetkililerin yaptıkları telefon görüşmesi ile fabrika yeniden açılmış ve faaliyetine devam etmektedir.
Tüm Avrupa ülkelerinde ortalama olarak kişi başına düşen nişasta bazlı şeker tüketimi yılda 1-1,5 kilo iken ülkemizde 6 kilodur.
Vücudumuzda kanseri besleyen, karaciğeri bozan, dişleri çürüten, yüksek tansiyonu tetikleyen beyaz zehrin tiryakisi olmamazı isteyen sermaye güçlerine inat şekerden uzak durmaya çalışalım.
Günde kaç bardak şekerli çay içtiğinizi hesaplamakla başlayın!