Malzemeler
500 gr iç bakla
1 adet soğan
1/2 su bardağı zeytinyağı
1/2 demet dereotu
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1/2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı nişasta

Bakla
Baklanın Anavatanı Asya ve Akdeniz kıyılarıdır. Anadolu’nun hemen her yerinde yetişebilen yıllık bir bitkidir. Taneleri taze ve kuru olarak yemeği yapılır. Taze baklalar taze olarak da yenebilir. Taze bakla yeşil, kuru bakla ise kahverengi rengindedir.
100 gram bakla 341 kaloridir.
Baklanın sağlığa faydaları:
Bakla isoflovon ve bitki sterolleri içerir.
Yapılan bilimsel araştırmalarda isoflovonun akciğer, prostat, kalp krizi, menopoz rahatsızlıkları ve kemik erimesi gibi hastalıklara iyi geldiği görülmüş. İsoflovon doğal antioksidandır.
Sterol ise kolestrolü( LDL) düşürdüğü FDA tarafından açıklandı. Yüksek oranda sterol içeren yiyeceklerin başında baklagiller geliyor. Bunun yanı sıra badem, ceviz, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, brokoli, elma, domates, yaban mersini, susam, portakal, dere otu, karnıbahar, bezelye de sterol içerir.
L-dopa içerir, beyinde ve vücutta ise dopamine çevrilir. Özellikle dopamin eksikliği olan parkinson rahatsızlığı olanlara l-dopa verilir.
Yüksek oranda folik asit içerir. Folik asit B grubundan bir vitamindir, DNA sentezi ve hücre bölünmesinde gerekli bileşenlerden biridir. Eksikliği görülürse kansızlığa yol açar. Protein düşük beslenenlerde folik asitin düşük olduğu görülmüştür.
Demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum azot, nişasta, A, C, B vitaminleri içerir.
Yapısındaki lifler sayesinde sindirim kolaylaşır, kabızlığa iyi gelir.
İçerdiği insilün sayesinde vücut şekerini dengeler.
Bakla çiçeği sıcak suyun içinde haşlanıp içildiği zaman böbreklere iyi gelir.
Bakladan yapılan yiyecekler
Taze bakla tanelerine ayrılmadan veya taneleri ile yemek yapılabilir. Salataya ilave edildiği gibi fava olarak da hazırlanabilir. Ayrıca Safranbolu’nun Eflani ilçesinde iç bakladan tatlı da yapıyorlar.