Malzemeler
- 2 kg süzme yoğurt
- 1 litre su (normal yoğurt kullanılmışsa su konmaz)
- 2 demet dereotu
- 1 demet taze nane
- 1 demet maydanoz
- ½ demet fesleğen (veya 1 yemek kaşığı kuru fesleğen)
- 3 adet tatlı kırmızı biber
- 250 gr yeşil biber
- 1 kg domates
- 4 adet kuru soğan
- 6 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 5 yemek kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı acı pul biber
- 1 yemek kaşığı dere otu tohumu

Aygut nedir?
Kastamonu Mutfağında ara sunum yemek çeşiti için, TOSYA ve köylerinde ( Yenidoğan köyünde özellikle ) yaygın olarak yapılan, bitmeden yenisi hazırlanan, sağlıklı, yardımcı yemek, pilavın yakın arkadaşı, soğuk algınlığının ilacı olan aygutdu, hemşehrim Şehriye Görgülü ile birlikte hazırladık ve sunduk.
Türkiye’ de sadece Kastamonu,Tosya’ nin köylerinde yapılan Aygut, yemek yanında soğuk içecek olarak içilir. Tarlaya götürülen azıklarda da eksik olmaz. İçinde yer alan çeşitli otlar ( maydanoz, nane, dere otu) , sebzeler( yeşil-kırmızı biber, soğan, sarımsak, domates) ve baharatlar ( a) ve tüm malzemenin içine karıştırıldığı yoğurt sayesinde vitamin deposu haline gelen bu karışım, tarlada çalışırken çiftçinin enerji kaynağı da olmaktadır.
Yöresel lezzetler yemeklerinde ısrarla Yöresel Ekşili pilav , patates paçası ,simit tiridi – aygut ve hamur (yaş) tarhananın üzerinde durdum. Çünkü hepimizin bildiği gibi, beslenme uzmanlarının da dile getirdiği üzere, vücut için çok faydalı olan tarhana çorbasının başlangıç malzemeleri aslında Aygutta kullanılan malzemelerdir. Eğer aygudun içine bir süre beklettikten sonra un eklerseniz bu karışım tarhanayı da oluşturacaktır. O yüzden Kastamonu mutfağında aygut ile tarhana çorbasını beraber sunduk. Aygut’ un akılda kalmasını en iyi şekilde sağlayacak şey, herkesin bildiği tarhana çorbasıydı:) Ve sorduğumuzda aygut için söylenen şey: tarhananın başlangıcı tanımı olmuştu ki; bu da aslında tam da istediğimiz şeydi.
Tosya’ nın aygudu, Safranbolu’daki yemek şenliğinde, katılan tüm uzmanlardan tam not aldı, çok da sevildi. Ne mutlu bize.
Karabük valisi Can Direkçi, Yemek yazarı Dr. Nevin Halıcı, Güneydoğu Anadolu Tanıtım Projesi Koordinatörü Filiz Hösükoğlu, Yemek ve şarap yazarı Jill Norman, Yemek yazarı Sheilah Kaufman, Yemek sanatçısı Alicia Rios, Kadıköy Life dergisi yönetim kurulu başkanı Kadir Toprakkaya, şenlikteki yardımcı kameraman Şirin Şıngın ve milli takım aşçılarımızdan ikisi yorum yaptılar, biz de kaydettik.
Televizyonda yemekler hazırlayan Ayşe Tüter kısa bir süre sonra bu lezzetimizi kendi programında da bizi kaynak göstererek hazırlamak istediğini söyledi, en kısa zamanda ulaştıracağım kendilerine.
Yemek yazarı Nevin Halıcı, yöresel olan aygutu ilk defa yediğini ve çok lezzetli ve sağlıklı bulduğu söyledi, cesur olduğum içinde beni kutladı. Kendileri mutfak ve yemekler üzerinde çok önemli araştırmalar yaparak bizlere rehberlik etmiştir, sağolsunlar. Bana da manevi olarak çok destek oldular, Sağlıklı uzun ömürler dilerim kendisine.
Bazı yerli , yabancı yemek yazarları ve gurmelerin yorumlarını aygut izlencesine ekledik. Pek çok kişiye bu tadı tanıttığımız için biz de memnunuz, görünen o ki onlar da memnun:) Hemşehrilerimiz Adem Ova ve Hasan Görgülü’ ye, Safranboludaki misafirperverliği için Hasan Alp’ e , çok teşekkür ederiz.